top of page
Search
Ritva Hapuli tutkii teoksessaan “Ulkomailla” maailmaa suomalaisnaisten silmien maailmansotien välisenä aikana. Suuri osa Hapulin teoksessa esitellyistä naisista olivat ulkomailla joko miehensä aseman ansiosta, toimittajan ja tutkijan roolissa tai uskonnon piirissä. Teoksessa esiteltiin myös naisia kuten Irja Spira ( os Halonen), joka lähti ulkomaille ikäänkuin henkiseen maanpakoon tai seikkailunhalusta.
seikkailunhalu, huimapäinen rohkeus ja itsenäisyys. Yksi mielenkiintoisimmista yhteneväisyyksistä oli molempien identifioituminen miehen eli “vahvan” sukupuolen rooliin, miehen asuun naamioituminen sekä miehenä esiintyminen.
Helinä Rautavaara pukeutui jo lapsena pojaksi, jotta pääsisi Suomessa sota-aikana yöaikaan harjoitettavaan desanttijahtiin, jossa hän oli aseiden kanssa tekemisissä. Myöhemmin hän mainitsee tilanteen toistuvan matkojen aikana mm. Dakarissa, jossa hän pojaksi pukeutuneena majoittui poikien dormitorioon. Hän painottaa pääsyään naisilta kiellettyihin uskontokultteihin, kuten sufismiin, johon hänet omien sanojensa mukaan initioitiin. Hän myös toistelee monesssa yhteydessä olleensa ainoa nainen miesten ryhmässä. Näin hän todistelee ainutlaatuisuuttaan ja erikoisasemaansa miesten maailmassa. Pääsy ja hyväksyntä “toiseuden” tiloihin, oli se sitten eksoottinen kulttuuri tai miesten maailma vaikutti olleen keskeinen motiivi hänen matkoilleen. Se kuinka paljon hän syvällisesti ymmärsi tätä toiseutta jää toissijaiseksi.
bottom of page
Comments