top of page

Lähtölaskija

_Erään sukupuuton viimeinen luku_

(Alkuperäinen teksti kirjoitettu ZOOTOPIA projektiblogiin vuonna 2015)

Mia Mäkelä


Kuva: African Parks

Tässä sukupuuttotarinassa päärooleissa ovat Zairenleveähuulisarvikuono, sarvikuonon vartijat, sarvikuonoa tukevat ihmiset, salametsästäjät ja vietnamilaiset miljonäärit. Tarinan päätösjakso alkaa vuonna 2009 kun neljä viidestä jäljellä olevasta sarvikuonosta kuljetetaan tsekkiläisestä eläintarhasta Ol Pejetan luonnonsuojelupuistoon Keniaan. Tavoitteena on taata mahdollisimman hyvät lisääntymisolosuhteet.

Lauman toinen uros, Suni, kuolee vuonna 2014. Lajin tulevaisuus riippuu nyt lauman ainoan uroksen, 42-vuotiaan Sudan-vanhuksen panoksesta, jonka sperma on heikonlaista. Najinin, 25-vuotiaan naaraan takajalat ovat niin heikot, etteivät välttämättä kestä Sudanin painoa päällään. Jäljellä on vielä Fatu, 15-vuotias nuori naaras. Sudanin seurana ovat hänen 25-vuotias tyttärensä Najini ja Fatu sekä Najinin 15- vuotias tytär.

Sudanilta poistetaan sarvi, jotta häntä ei metsästettäisi.

Mitenköhän sarven poisto vaikuttaa Sudanin kykyihin ja puoleeensavetävyyteen?

Paineet ovat kovat. Saako ryhmä jälkeläisen aikaan? Kansainvälinen tutkimusryhmä etsii mahdollisuuksia astuttaa Najini ja Fati etelänleveähuulisarvikuonolla, jolloin alalaji ei säilyisi puhtaana, mutta jotain siitä jatkuisi. Etelänleveähuulisarvikuonoja on suojelun tuloksena joitakin tuhansia, pääasiassa Etelä-Afrikassa. Keinosiemennys on toinen vaihtoehto, tai säilyttää dna:ta tulevaisuuteen.

2007 vuoden tienoilla sarvikuonoja salametsästettiin Etelä-Afrikassa viitisentoista vuodessa. Mutta sitten jotain tapahtui. Vietnamissa alkoi kiertää huhu että sarvijauhe olisi parantanut erään poliitikon syövän. Kukaan ei tiedä poliitikon nimeä tai muita yksityiskohtia. Silti tämä myytti riitti tappamaan Jaavan sarvikuonon sukupuuttoon ja nostamaan Etelä-Afrikassa salametsästettyjen sarvikuonojen määrän yli tuhanteen vuonna 2014.

Sarvikuonojauhe löytyy ikivanhoista kiinalaisista lääkeresepteistä, joissa sitä määrättiin kuumeeseen ja maksaongelmiin. Mutta jo 1990-luvulle tultaessa se oli poistettu lääkekirjoista. Kiinassa ei ole koskaan yhdistetty sarvikuonoa syövänhoitoon. Sille ei löydy mitään historiallista taustaa. On todistettu että sarvella ei ole mitään terveysvaikutuksia. Potilas voisi yhtä hyvin pureskella omia kynsiään. Vietnamissa lääkärit kuitenkin vannovat sarvijauheen nimeen ja määräävät sitä ökyrikkaille potilailleen. Multimiljonäärien määrä on kasvanut rajusti viimeisten 5 vuoden aikana. Samoin saastuminen, juominen ja elintasosyövät. Maan terveydenhuolto kuitenkin laahaa perässä. Syöpäkuolleisuus on yksi maailman korkeimmista. Sarvijauhetta käytetään myös bilehuumeena, joka muka parantaa krapulan jo etukäteen. Sarvikuonon sarvi maksaa 100 000 dollaria kilolta. Se on kalliimpaa kuin heroiini tai kulta.

Vietnamilaisten ansiosta käydään myös ryöstöretkillä. Vuonna 2011 Euroopassa sattui 30 ryöstöä museoihin ja huutokauppoihin, joissa oli sarvikuonon päitä. Englannin Ipswich Museosta vietiin kuuluisan sarvikuonon Rosien pää. Brysselin luonnontieteellisestä museosta hävisi toinen. Interpol tutkii tapauksia.

Samaan aikaan Keniassa koulutetut henkivartijat vartioivat Sudania 24 tuntia vuorokaudessa ja ampuvat ennen kuin kysyvät. Monen vartijan perhe on riippuvainen puistojen tuomasta turismista. Sarvikuonoille on asennettu radiolähettimet turvallisuuden lisääämiseksi ja tiedusteluoperaatio pyörii lähikylissä. Luonnonpuisto on kerännyt vartijoiden koulutukseen ja varusteisiin rahaa joukkorahoituksella jo yli 60 000 dollarin verran. Tilanne on samantyylinen kuin sukupuuttoon metsästetyn alkuhärän kanssa Puolassa kun lajin metsästyksestä sai kuolemanrangaistuksen.




3 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page