top of page
Search
Olen pohdiskellut ajan hahmottamisen ja visualisoimisen problematiikkaa ja kuinka aikaa kuvataan liikkuvilla termeillä. Liikkeellä on kuitenkin suunta, joka usein ajan kohdalla koetaan synonyymiksi edistyksen tai kehityksen kanssa. Ajan visualisoinnissa on tullut tutuksi kehämäinen liike, joka on ollut käytössä viisarikelloissakin. Aika kiertää kehän ja toistaa itseään, mutta liikkuu aina eteenpäin, seuraten auringon ja kuun mallia. On vaikea kuvitella aikaa joka ei kiertäisi kehää ja liikkuisi vaan pysyisi paikoillaan.
Olen tutustumassa adivasiheimon reservaattiin Kodaikanalin vuoristossa Tamil Nadun osavaltiossa Intiassa. Adivaseiksi kutsutaan Intian alkuperäiskansaa. Harmaan sementtitalon ulko-oven yläraamiin on kiinnitetty pieni pussukka. Pienen kyselyn jälkeen selviää että sen sisällä on hirssintapaisia kasveja. Samantapaisia pussukoita on käytetty hindutemppeleiden torneissa ukkosenjohtimina. Se on siinä lähinnä onnenkaluna, vähän niinkuin hevosenkengät, joita ripustettiin “kuppi” alaspäin ovien yläpuolelle Suomessakin. Hevosenkenkiä ei kaiketi ole koskaan käytetty ukkosenjohtimina; niissä yhteys tuleen ja kuumuuteen tuli sepän kautta, joka lähes yli-ihmisenä sai raudan taipumaan. Pihassa on raskaan oloisia myllynkiviä, joilla yhä jauhetaan jauhoja. Ne näyttävät muinaisilta ja kirjaimellisesti kivikautisilta kirkkaanpunaisten muovituolien vieressä. Sekalainen seurakuntamme koostuu intialaisittain pukeutuneista länsimaalaisista ja adivaseista joista jotkut ovat sonnustautuneet Adidasin verkkareihin ja rannekelloihin. Kello on tullut matkaan lähiaikoina, sillä kukaan adivaseista ei tiedä ikäänsä vuosina laskettuna. Numerot ovat kuitenkin tuttuja sillä he tietävät tarkkaan kuinka monta ihmistä kylässä asuu.
Pitkän kävelyretken jälkeen saavumme rinteessä sijaitsevalle avoimelle metsätemppelille, joka koostuu muutamista pyhistä, eli hedelmiä tai maitoa kantavista puista ja kookkaista kivenlohkareista. Isoin kivi pestään ja sen päälle sommitellaan muovipussista noukittua kookosta, kukkia ja mausteita. Yhtäkkiä kajahtaa jonkin eksoottisen linnun viserrys, joka osoittautuukin paikallisen adivasi-oppaamme kännykän soittoääneksi. Kivialttarin edessä rukoillaan polvillaan ja kosketellaan kiveä siunaukseksi. Olen todistamassa pakanallista rituaalia, joka on säilynyt vuosisatoja heimon perinteissä. Paikallisella suvulla on ikioma metsänjumalattarensa, jonka henki on löytänyt tiensä suvun nuorimpaan tyttäreen. Jumalatar on Elmuka Chaudi, seitsenkasvoinen.
Edellä kuvattu matkakokemus vuodelta 2013 on omalla tavallaan aikamatka. Voin matkustaa “menneeseen”, ainakin menneen tunnelmaan ja menneen tekniikan pariin nousemalla junaan tai lähtemällä lentokentälle. Menneisyys on muutaman tuhannen kilometrin päässä tai paljon lähempänä, riippuen kuinka pitkälle menneeseen haluan matkustaa. Menneen ja historiallisen kokemus on kuitenkin aina subjektiivinen elämys. Mikä on minulle “historiaa”, on jollekin toiselle kanssaeläjälle nykyistä elämää. Onkin haasteellista käyttää aikaa kuvaavaa termistöä ilman sitaatteja, kuten nykyaikainen tai mennyt, sillä menneen ajan tunnusmerkit saattavat olla täysissä voimissan jossain muualla maailmassa.
bottom of page
Comments